Buddywerking

Burgers
Welzijnsorganisaties

Kansrijke en kansarme stadsgenoten met elkaar verbinden. Dat is de essentie van ArmenTeKort. Ze gaan samen op stap en worden vrienden, buddy’s. Vanuit die klik ontstaan er nieuwe kansen. Zo zet jij mee de stap naar een samenleving zonder kansarmoede.

 

Het verhaal van Tine en Inge

Tine Horsten volgde een opleiding om buddy te worden bij ArmenTeKort, werd gematcht met Inge en vertelt over haar buddytraject.

“Mijn twee tieners zijn de laatste jaren behoorlijk zelfstandig geworden en hierdoor kreeg ik wat meer vrije tijd. Ik wou hen laten zien en niet alleen vertellen dat je een positieve impact kan hebben op je omgeving. Walk the Talk, weet je wel. 

De groeiende armoede in de Kempen raakte mij ook heel erg.  Als je een job, vrienden en een thuis hebt en je bent gezond, zelfs dan is het leven dikwijls niet evident. Wat moet het zijn wanneer je met wat minder geluk aan de start komt en of verder moet? Ik wilde mijn steentje bijdragen en ook meer begrip krijgen. Ik ging heel bewust op zoek naar een buddy traject, een warm contact met een mens in kansarmoede. Ik heb veel te geven, en nog veel meer te leren.

Via een facebookpost van een vriend kwam ik bij ArmenTeKort (ATK) terecht.  De doordachte, professionele en respectvolle aanpak sprak me aan, de opleiding, de intervisiemomenten en de fijne mensen op wie je terug kan vallen wanneer je een klankbord nodig hebt. Je staat er niet alleen voor. Na een opleiding van enkele dagen, verspreid over een paar weken, werd ik begin september 2018 ‘gekoppeld’ met Inge. 

Sinds dat moment gaan wij bijna elk weekend samen wandelen. Wat in het begin een ‘gearrangeerde” vriendschap was, werd al snel een echte vriendschap. Inge is even oud als ik en wandelt en fietst ook heel graag. Mijn kinderen hebben Inge ook al een paar keer ontmoet. Ik was er voor Inge op het moment dat zij me nodig had, en zij is er voor mij. Een eye opener voor Inge, dat we allemaal prutsers zijn en zij ook heel veel kracht en ervaring heeft die zij op haar beurt kan delen. Ik heb heel veel respect gekregen voor Inge die een zware vorm van autisme heeft gecombineerd met ADD en daardoor heel wat problemen ervaart met onze complexe wereld. Werken is voorlopig geen optie, vriendschappen zijn moeilijk. Ze is dus vaak alleen en moet met weinig geld de week doorkomen, maar daar slaagt ze wonderwel in. Wat een veerkracht!  Ik kan Inge haar problemen niet allemaal oplossen, dat verwacht ze ook niet van mij, maar ik ben er voor haar: om haar hart te luchten, om dingen af te toetsen en vooral ook veel samen te lachen. En dat doen we!”

Ook Inge beschrijft de vriendschap in het buddytraject als volgt:

“ATK buddyschap betekent voor mij : Af en toe eens niet alleen zijn. Dingen kunnen delen. Samen lachen, een probleempje vertellen of aanhoren, .... Een keer niet bang zijn om alleen te wandelen in de natuur, want met 2 voel ik me sterker. Hulp kunnen vragen bij problemen met het gebruik van computer en GSM. Elkaars verjaardag vergeten in ons geval. Ons aan mekaars negatieve kanten ergeren soms. En leren dat de ander ook niet perfect is, ondanks meer geld en een hoge functie. Af en toe met een ATK-groep iets leuks doen: bijeenkomsten ATK. Dus ATK zorgt er voor dat je je vrolijker voelt, omdat je het gevoel hebt dat je niet altijd alleen bent.

 

Verhaal van Patrick en Marion

Heb je zin om net als Inge nieuwe mensen te ontmoeten?

Vraag een buddy

Wil je graag buddy worden?
Kom dan naar één van onze infosessies. Wij zoeken veerkrachtige mensen om kansbiedende buddy te worden van een persoon die het geloof in zichzelf verloren is. Het buddy duo spreekt af om samen iets te doen (een goede babbel, wandelen, koken,…). Door jouw aanwezigheid en ondersteuning krijgt je buddy opnieuw vertrouwen in zichzelf en de toekomst en kan hierdoor de regie van zijn/haar leven weer in eigen handen nemen. Jullie worden elkaars ‘compagnon de route’.

Buddy zijn kan je leren !  
Een boeiende opleiding en interactieve workshops geven je inzicht in kansarmoede en empowerment. Je wordt Meester in empowerment en

  • ontmoet fijne mensen op zoek naar diepgang en betekenis in het leven
  • leert jezelf in vraag te stellen en je wereldbeeld te verruimen
  • leert hoe je verbindend kan communiceren en denken vanuit kansen in plaats van beperkingen
  • oefent de juiste basishouding om als buddy verbinding te maken met de wereld van kansarmoede en wordt hierdoor ook een veerkrachtiger collega, vriend, partner, ouder

Je staat er daarenboven niet alleen voor!
Onze ArmenTeKort Buddy Community betekent veel voor ons en kan ook veel betekenen voor jou. Via regelmatige opvolging, driemaandelijkse intervisies en uitdiepende masterclasses bieden we jou structurele ondersteuning in je traject als buddy.

Heb je interesse om mee te werken, volg dan de infosessie online of kom dan naar één van onze informatieavonden in jouw buurt.  In onze infosessies hoor je alles over de opleiding en het buddytraject en vertellen buddy’s over hun persoonlijke ervaringen.

Ook de opleidingen lopen het ganse jaar door hetzij online, hetzij fysiek in Antwerpen of in Turnhout.

Neem contact op met ArmenTeKort vzw
ArmenTeKort vzw
Franklin Rooseveltplaats 12
Antwerpen, Antwerpen
+32 3 233 33 36
Neem contact op met ArmenTeKort vzw